NIE WIEM CO JEM, ALE SIĘ DOWIEM

W dniu 29 maja w laboratoriach chemicznych Zespołu Szkół Zawodowych w Raciborzu spotkali się gimnazjaliści na warsztatach NIE WIEM CO JEM, ALE SIĘ DOWIEM.

W zajęciach brali udział uczniowie z Nędzy, Krzyżanowic, Lysek i G 5 i G 2 w Raciborzu. Tradycją już stało się to, że uczniowie klasy pierwszej chemicznej co roku organizują warsztaty chemiczne dla uczniów klas trzecich gimnazjum. Warsztaty miały na celu przybliżenie gimnazjalistom składu popularnych chrupkich przekąsek - chipsów i paluszków, soczków owocowych i cukierków tzw. „szkloków”.

Gimnazjaliści pod okiem uczniów klasy pierwszej i nauczycieli wykonywali analizy próbek z chipsów i paluszków pod kątem zawartości soli kuchennej. Poznali też jaki wpływ na nasze zdrowie ma sól. W sokach oznaczali zawartość kwasu cytrynowego, a w „szklokach” zawartość kwasu mlekowego.

Uczniowie klas gimnazjum świetnie poradzili sobie zarówno z przeprowadzeniem analiz jak i obliczeniami. Dwugodzinne warsztaty wprowadziły wszystkich uczestników w świat analiz żywności. Zajęcia oprócz wprowadzenia w świat chemicznejanalizy żywności miały również na celu podniesienie świadomości konsumpcyjnej młodych ludzi.

Zapraszamy do galerii: NIE WIEM CO JEM, ALE SIĘ DOWIEM