Wykaz podręczników z przedmiotów z przedmiotów zawodowych- 2015/16

WYKAZ PODRĘCZNIKÓW  Z PRZEDMIOTÓW ZAWODOWYCH

NA ROK SZKOLNY 2015/2016

W ZESPOLE SZKÓŁ ZAWODOWYCH

W RACIBORZU

Zawód – kucharz [512001] ZSZ

Klasa I

Przedmiot Tytuł   podręcznika Autorzy Wydawnictwo Numer   dopuszczenia
Wyposażenie   techniczne Sporządzanie i   ekspedycja potraw i napojów. Wyposażenie zakładów gastronomicznych. Część 3 Marzena   Zienkiewicz WSiP

11/ 2014

Technologia   gastronomiczna z towaroznawstwem Sporządzanie   napojów i potraw. Towaroznawstwo i przechowywanie żywności. A.Kmiołek WSiP 21/2013
Podstawy   rachunkowości gastronomicznej Gastronomia.   Tom III. Działalność gospodarcza   w gastronomii H. Górska-Warsewicz, B. Sawicka, T. Mikulska WSiP REA 1/2014
Język   obcy wspomagający kształcenie zawodowe Język angielski   zawodowy w gastronomii R. Sarna K. Sarna WSiP 2013 BRAK
Język niemiecki   zawodowy w gastronomii A. Dul WSiP 2013 BRAK
Pracownia   produkcji gastronomicznej Procesy   technologiczne w gastronomii. REA I. Namysłów, L.   Górska WSiP – REA 2014 BRAK

Zawód – kucharz [512001] ZSZ

Klasa II

Przedmiot Tytuł   podręcznika Autorzy Wydawnictwo Numer   dopuszczenia
Wyposażenie   techniczne Sporządzanie i   ekspedycja potraw i napojów. Wyposażenie zakładów gastronomicznych. Część 3 Marzena   Zienkiewicz WSiP

11/ 2014

Podstawy   rachunkowości gastronomicznej Gastronomia.   Tom III. Działalność gospodarcza   w gastronomii H. Górska-Warsewicz, B. Sawicka, T. Mikulska WSiP REA 1/2014
Technologia   gastronomiczna z towaroznawstwem Sporządzanie i   ekspedycja potraw i napojów. Część I A. Kmiołek WSiP 57/2013
Język   obcy wspomagający kształcenie zawodowe Język angielski   zawodowy w gastronomii R. Sarna K. Sarna WSiP 2013 BRAK
Język niemiecki   zawodowy w gastronomii A. Dul WSiP 2013 BRAK
Procesy   technologiczne w gastronomii Bezpieczeństwo i   higiena pracy.

K. Szczęch

W. Bukała

WSiP 2013 BRAK
Gastronomia w   praktyce – zajęcia praktyczne Procesy   technologiczne w gastronomii. Rea. I. Namysłów, L.   Górska WSiP – REA 2014 BRAK

 

Zawód – kucharz [512001] ZSZ

Klasa III

Przedmiot Tytuł   podręcznika Autorzy Wydawnictwo Numer   dopuszczenia
Podejmowanie i   prowadzenie działalności gospodarczej Gastronomia.   Tom III. Działalność gospodarcza   w gastronomii H. Górska-Warsewicz, B. Sawicka, T. Mikulska WSiP REA 1/2014
Technologia   gastronomiczna z towaroznawstwem Sporządzanie i ekspedycja   potraw i napojów. Część II A.Kmiołek WSiP 65/2013
Język obcy   wspomagający kształcenie zawodowe Język angielski   zawodowy w gastronomii R. Sarna K. Sarna WSiP 2013 BRAK
Język niemiecki   zawodowy w gastronomii A. Dul WSiP 2013 BRAK
Procesy technologiczne   w gastronomii Procesy   technologiczne w gastronomii. Rea. I. Namysłów, L.   Górska WSiP 2014 BRAK
Gastronomia w   praktyce – zajęcia praktyczne Bezpieczeństwo i   higiena pracy.

K. Szczęch

W. Bukała

WSiP 2013 BRAK

 

Zawód – fryzjer [514101(zmodyfikowany)] ZSZ

Klasa I, II i III – cały cykl kształcenia

Przedmiot Tytuł   podręcznika Autorzy Wydawnictwo Numer   dopuszczenia
Technologia   fryzjerstwa Nowoczesne fryzjerstwo. Chemia Technologie Techniki. Podręcznik dla   szkół o profilu fryzjerskim Z. Sumirska SUZI 50/2010
Stylizacja Nowoczesna stylizacja. Kolor. Forma. Styl. Z. Sumirska SUZI 17/2011
Higiena Bezpieczeństwo i higiena w zawodzie fryzjerskim Z. Sumirska SUZI 2014 BRAK

Zawód – technik hotelarstwa [422402]

Klasa I

Przedmiot Tytuł   podręcznika Autorzy Wydawnictwo Numer   dopuszczenia
Działalność   recepcji Rezerwacja usług   hotelarskich W. Drogoń WSiP 20/2013
Techniki pracy w   hotelarstwie Obsługa gości w   recepcji W. Drogoń WSiP 9/ 2013
Organizacja pracy   w hotelarstwie Podstawy   hotelarstwa i usługi dodatkowe.

W. Drogoń

B. Granecka   -Wrzosek

WSiP 29/2013

Zawód – technik hotelarstwa [422402]

Klasa II

Przedmiot Tytuł   podręcznika Autorzy Wydawnictwo Numer   dopuszczenia
Działalność   recepcji

1.Rezerwacja   usług hotelarskich.

W.Drogoń

WSiP

20/2013

Organizacja pracy   w hotelarstwie. Podstawy   hotelarstwa i usługi dodatkowe.

W.Drogoń

B.Granecka-   Wrzosek

WSiP 29/2013
Techniki pracy w   hotelarstwie. Organizacja pracy   służby pięter

W.Dragoń

B.Granecka- Wrzosek

WSiP 35/2013
Obsługa   informatyczna w hotelarstwie Obsługa   informatyczna w hotelarstwie +CD-ROM

M. Milewska

A. Stasiak

WSiP 2013 BRAK
Podstawy   działalności przedsiębiorstwa hotelarskiego Podstawy działalności przedsiębiorstwa   hotelarskiego. Hotelarstwo Renata TylińskaMaria Wajgner WSiP REA Nr   aprobaty: 2013
Marketing usług   hotelarskich Marketing usług hotelarskich A. Stefański WSiP REA 42/2013

Zawód – technik hotelarstwa [422402]

Klasa III

Przedmiot Tytuł   podręcznika Autorzy Wydawnictwo Numer   dopuszczenia
Podstawy   hotelarstwa Podstawy   hotelarstwa i usługi dodatkowe.

W.Drogoń

B.Granecka-   Wrzosek

WSiP

29/2013

Organizacja pracy   w hotelarstwie Podstawy   hotelarstwa i usługi dodatkowe.

W.Drogoń

B.Granecka-   Wrzosek

WSiP 29/2013
Specjalizacja Organizacja   służby pięter

W.Drogoń

B.Granecka-   Wrzosek

WSiP 35/2013
Obsługa   informatyczna w hotelarstwie Obsługa   informatyczna w hotelarstwie+CD-ROM

M.Milewska

A.Stasiak

WSiP 2013 BRAK
Podstawy   działalności przedsiębiorstwa hotelarskiego Podstawy działalności przedsiębiorstwa   hotelarskiego. Hotelarstwo Renata TylińskaMaria Wajgner WSiP REA Nr   aprobaty: 2013

Zawód – technik hotelarstwa [422402]

Klasa IV

Przedmiot Tytuł podręcznika Autorzy Wydawnictwo Numer   dopuszczenia
Podstawy   hotelarstwa Podstawy   hotelarstwa i usługi dodatkowe.

W.Drogoń

B.Granecka-   Wrzosek

WSiP  

29/2013

Organizacja   pracy w hotelarstwie Podstawy   hotelarstwa i usługi dodatkowe.

W.Drogoń

B.Granecka-   Wrzosek

WSiP   29/2013
Specjalizacja Organizacja   służby pięter

W.Drogoń

B.Granecka-   Wrzosek

WSiP   35/2013
Obsługa   informatyczna w hotelarstwie Obsługa   informatyczna w hotelarstwie+CD-ROM

M.Milewska

A.Stasiak

WSiP   2013 BRAK
Podstawy   działalności przedsiębiorstwa hotelarskiego

Podstawy   działalności przedsiębiorstwa hotelarskiego. Hotelarstwo

Renata TylińskaMaria Wajgner WSiP   REA Nr   aprobaty: 2013

PODRĘCZNIKI POMOCNICZE – CAŁY CYKL KSZTAŁCENIA           

w zawodzie technik hotelarstwa [422402]

Przedmiot Tytuł   podręcznika Autorzy Wydawnictwo Numer   dopuszczenia
Organizacja pracy   w hotelarstwie

1.Organizacja   pracy w hotelarstwie.

Red. B. Sawicka

Format AB

REA

30/2008

07/2008

2.Organizacja   pracy w hotelarstwie

J. Orłowska

M. Tkaczyk

Działalność   recepcji 1.Organizacja   pracy w hotelarstwie

Red. B. Sawicka

Format AB

REA

30/2008

07/2008

2.Organizacja   pracy w hotelarstwie

J. Orłowska

M. Tkaczyk

Techniki pracy w   hotelarstwie 1.Organizacja   pracy w hotelarstwie

Red. B. Sawicka

Format AB

REA

30/2008

07/2008

2.Organizacja   pracy w hotelarstwie

J. Orłowska

M. Tkaczyk

Zawód – technik żywienia i usług gastronomicznych [343404]

Klasa I

Przedmiot Tytuł   podręcznika Autorzy Wydawnictwo Numer   dopuszczenia
Wyposażenie i   zasady bezpieczeństwa w gastronomii Sporządzanie i   ekspedycja potraw i napojów. Część III. Wyposażenie zakładów gastronomicznych M. Zienkiewicz WSiP 11/2014
Technologia   gastronomiczna z towaroznawstwem Sporządzanie   napojów i potraw. Towaroznawstwo i przechowywanie żywności. A. Kmiołek WSiP 21/2013
Procesy   technologiczne w gastronomii Sporządzanie i   ekspedycja potraw i napojów. Część I A. Kmiołek WSiP 57/2013
Język obcy   wspomagający kształcenie zawodowe Język angielski   zawodowy w gastronomii R. Sarna K. Sarna WSiP 2013 BRAK

Zawód – technik żywienia i usług gastronomicznych

Klasa II

Przedmiot Tytuł   podręcznika Autorzy Wydawnictwo Numer   dopuszczenia
Wyposażenie i   zasady bezpieczeństwa w gastronomii Sporządzanie i   ekspedycja potraw i napojów. Część III. Wyposażenie zakładów gastronomicznych M. Zienkiewicz WSiP 11/2014
Działalność   gospodarcza w gastronomii Gastronomia. Tom   III. Działalność gospodarcza w gastronomii H.   Górska-Warsewicz, B. Sawicka, T. Mikulska WSiP - REA 1/2014
Zasady żywienia Zasady żywienia.   Planowanie i ocena.

H.Kunachowicz

I.Nadolna

B.Przygoda

B.Sińska

H.Turlejska

WSiP 1/2013
Technologia   gastronomiczna z towaroznawstwem Sporządzanie i   ekspedycja potraw i napojów. Część I. A.Kmiołek WSiP 57/2013
Procesy   technologiczne w gastronomii Sporządzanie i   ekspedycja potraw i napojów. Część I A. Kmiołek WSiP 57/2013
Język obcy w   gastronomii Język angielski   zawodowy w gastronomii R. Sarna K. Sarna WSiP 2013 BRAK

Zawód – technik żywienia i usług gastronomicznych

Klasa III

Przedmiot Tytuł   podręcznika Autorzy Wydawnictwo Numer   dopuszczenia
Organizacja   produkcji gastronomicznej

Organizacja produkcji gastronomicznej. Kwalifikacja T.15. (REA)

Beata Bilska, Hanna Górska-Warsewicz, Beata   Sawicka, Agnieszka Tul-Kryszczak WSiP - REA 4/2015
Działalność gospodarcza w gastronomii Gastronomia. Tom III. Działalność gospodarcza w   gastronomii H.   Górska-Warsewicz, B. Sawicka, T. Mikulska WSiP - REA 1/2014
Zasady żywienia Zasady żywienia.   Planowanie i ocena.

H.Kunachowicz

I.Nadolna

B.Przygoda

B.Sińska

H.Turlejska

WSiP 1/2013
Technologia   gastronomiczna z towaroznawstwem Sporządzanie i   ekspedycja potraw i napojów. Część I. A.Kmiołek WSiP 57/2013
Procesy   technologiczne w gastronomii Sporządzanie i   ekspedycja potraw i napojów. Część II A. Kmiołek WSiP 65/2013
Język obcy w   gastronomii Język angielski   zawodowy w gastronomii R. Sarna K. Sarna WSiP 2013 BRAK
Usługi   gastronomiczne Usługi gastronomiczne A. Kmiołek WSiP 56/2013
Planowanie   żywienia i produkcji gastronomicznej Organizacja   produkcji gastronomicznej B. Bilska, H.   Górska-Warsewicz, B. Sawicka, A.Tul-Kryszczak WSiP 4/2015
Obsługa   konsumentów w gastronomii Usługi gastronomiczne A. Kmiołek WSiP 56/2013

Zawód – technik żywienia i usług gastronomicznych

Klasa IV

Przedmiot Tytuł   podręcznika Autorzy Wydawnictwo Numer   dopuszczenia
Technologia   gastronomiczna Sporządzanie i   ekspedycja potraw i napojów. Część I. A. Kmiołek WSiP 57/2013
Pracownia -   planowanie i organizacja usług Organizacja   produkcji gastronomicznej A. Kmiołek WSiP 23/2013
Pracownia –   obsługa konsumenta Usługi gastronomiczne A. Kmiołek WSiP 56/2013

 

Zawód – technik analityk

Cały cykl kształcenia

Uczniowie korzystają ze skryptów opracowanych przez nauczycieli zawodu w ZSZ w Raciborzu

Zawód – cukiernik [751201] ZSZ

Klasa III

Przedmiot Tytuł   podręcznika Autorzy Wydawnictwo Numer   dopuszczenia
Technologie   produkcji cukierniczych Wyroby   cukiernicze. Tom II. Technologie produkcji cukierniczych cz.1 M. Kaźmierczak WSiP - REA 54/2013

 

Zawód – technik obsługi turystycznej [422103]

Klasa I

Przedmiot Tytuł   podręcznika Autorzy Wydawnictwo Numer   dopuszczenia
Podstawy   działalności gospodarczej w turystyce Ekonomia i prawo   w turystyce M. Wajgner, R.   Tylińska REA 21/2009
Podstawy   turystyki Podstawy   turystyki G. Leszka WSiP 2013 BRAK
Organizacja   imprez i usług turystycznych Planowanie i   kalkulacja kosztów imprez turystycznych W. Banasik,
 
H. Borne-Januła
WSiP 76/2013
Geografia   turystyczna

Turystyka. Cz.   IV. Geografia turystyczna cz.1

Turystyka. Cz.   IV. Geografia turystyczna cz.2

L. Rzepka, B. Stebnik- Wlaźlak,  

B. Stebnik- Wlaźlak, L. Rzepka

WSiP – REA

WSiP - REA

17/2014

BRAK

 

Zawód – technik obsługi turystycznej [422103]

Klasa II

Przedmiot Tytuł   podręcznika Autorzy Wydawnictwo Numer   dopuszczenia
Podstawy   działalności gospodarczej w turystyce Ekonomia i prawo   w turystyce M. Wajgner, R.   Tylińska REA 21/2009
Obsługa   informatyczna w turystyce Sprzedaż imprez i   usług turystycznych. Część I. Obsługa informatyczna + CD-ROM.

M. Milewska

M.Lawin

WSiP 78/2013
Marketing usług   turystycznych Turystyka.   Cz.III. Marketing usług turystycznych R. Tylińska WSiP - REA 14/2014
Pracownia   -obsługa turystyczna Rezerwacja imprez   i usług turystycznych M. Milewska, M.   Lawin WSiP 77/1013
Geografia   turystyczna Turystyka. Cz.   IV. Geografia turystyczna cz. I B. Stebnik-   Wlaźlak, L. Rzepka REA 17/2014
Pracownia –   informacja turystyczna Informacja   turystyczna cz. 2 Bazy danych i materiały promocyjne Z. Kruczek WSiP 72/2013
Organizacja   imprez i usług turystycznych Planowanie i   kalkulacja kosztów imprez turystycznych W. Banasik,
 
H. Borne-Januła
WSiP 76/2013

 

Zawód – technik obsługi turystycznej [422103]

Klasa III

Przedmiot Tytuł   podręcznika Autorzy Wydawnictwo Numer   dopuszczenia
Obsługa   informatyczna w turystyce Sprzedaż imprez i   usług turystycznych. Część I. Obsługa informatyczna+CD-ROM

M.Milewska

M. Lawin

WSiP 78/2013
Podstawy   działalności gospodarczej w turystyce Ekonomia i prawo   w turystyce M. Wajgner, R.   Tylińska WSiP - REA 21/2009
Pracownia -obsługa   turystyczna Rezerwacja imprez   i usług turystycznych M. Milewska, M.   Lawin WSiP 77/2013
Marketing usług   turystycznych Turystyka.   Cz.III. Marketing usług turystycznych R. Tylińska WSiP - REA 14/2014
Pracownia –   informacja turystyczna

Turystyka. Cz.   IV. Geografia turystyczna cz. 1

Turystyka. Cz. IV   Geografia turystyczna cz.2

L. Rzepka B.   Stebnik- Wlaźlak,

B. Stebnik-   Wlaźlak, L. Rzepka

WSiP - REA

WSiP - REA

17/2014

BRAK

Organizacja   imprez i usług turystycznych Planowanie i kalkulacja   kosztów imprez turystycznych W. Banasik,
 
H. Borne-Januła
WSiP 76/2013
Geografia   turystyczna

Turystyka. Cz.   IV. Geografia turystyczna cz. I

Turystyka. Cz.   IV. Geografia turystyczna cz. 2

L. Rzepka, B.   Stebnik-Wlaźlak,

B.   Stebnik-Wlaźlak, L. Rzepka

WSiP - REA

WSiP - REA

17/2014

BRAK


Zawód – technik obsługi turystycznej [422103]

Klasa IV

Geografia   turystyczna

Turystyka. Cz.   IV. Geografia turystyczna cz. 1

Turystyka. Cz.   IV. Geografia turystyczna cz. 2

L. Rzepka, B.   Stebnik- Wlaźlak,

B. Stebnik-   Wlaźlak, L. Rzepka

WSiP - REA

WSiP - REA

17/2014

BRAK

Zawód –technik usług fryzjerskich [514105]

Klasa I

Przedmiot Tytuł podręcznika Autorzy Wydawnictwo Numer dopuszczenia
Podstawy   fryzjerstwa Podstawy fryzjerstwa Teresa   Kulikowska – Jakubik, Małgorzata Richter WSiP   2014 BRAK
Techniki   fryzjerskie

Techniki fryzjerskie pielęgnacji włosów,

Teresa   Kulikowska – Jakubik, Małgorzata Richter WSiP   48/2013
Techniki     fryzjerskie strzyżenia włosów, formowania fryzur i ondulowania. Teresa   Kulikowska – Jakubik, Małgorzata Richter WSiP   60/2013
Techniki fryzjerskie zmiany koloru. Teresa   Kulikowska – Jakubik, Małgorzata Richter WSiP   6/2013
Wizualizacja   wizerunku Projektowanie fryzur, Stylizacja fryzur. Teresa   Kulikowska – Jakubik, Małgorzata Richter WSiP   81/13
Prowadzenie   działalności gospodarczej Podejmowanie   i prowadzenie działalności gospodarczej Jacek Musiałkiewicz Ekonomik 42/2014

 

Zawód –technik usług fryzjerskich [514105]

Klasa IV

Przedmiot Tytuł   podręcznika Autorzy Wydawnictwo Numer   dopuszczenia
Technologia   fryzjerstwa Nowoczesne fryzjerstwo. Chemia Technologie Techniki. Podręcznik dla   szkół o profilu fryzjerskim Z. Sumirska SUZI 50/2010
Stylizacja Nowoczesna stylizacja. Kolor. Forma. Styl. Z. Sumirska SUZI 17/2011
Higiena Bezpieczeństwo i higiena w zawodzie fryzjerskim Z. Sumirska SUZI BRAK
Prowadzenie   działalności gospodarczej Podejmowanie i   prowadzenie działalności gospodarczej Jacek Musiałkiewicz Ekonomik 42/2014


Zawód – sprzedawca [
522301] ZSZ

Klasa I

Przedmiot Tytuł   podręcznika Autorzy Wydawnictwo Numer   dopuszczenia

Towar jako przedmiot   handlu

Organizowanie   sprzedaży. Część 1. Towar jako przedmiot handlu.

Donata   Andrzejczak, Agnieszka Mikina, Maria Danuta Wajgner

WSiP 5/2014

Organizacja   i techniki sprzedaży

 

       

 

Zawód – krawiec [753105] ZSZ

Klasa I

Przedmiot Tytuł   podręcznika Autorzy Wydawnictwo Numer   dopuszczenia
Stylizacja   ubiorów Krawiectwo . Technologia. Praca zbiorowa. WSiP 18/99
Materiałoznawstwo   odzieżowe Krawiectwo.   Materiałoznawstwo. Praca zbiorowa. WSiP 10/99
Maszyny i   urządzenia w produkcji wyrobów odzieżowych Podstawy   projektowania odzieży Ewa   Fałkowska-Rękawek WSiP 2012 Nr aprobaty:   24/00 MEN

 

Zawód – wędliniarz [751107] ZSZ

Przedmiot Tytuł   podręcznika Autorzy Wydawnictwo Numer   dopuszczenia

Technika w   przetwórstwie mięsa

Technologia   przetwórstwa mięsa Adam Olszewski WNT 2014 24/02
Technologie   produkcji przetworów mięsnych i tłuszczowych        
Gospodarka magazynowa w zakładzie przetwórstwa mięsa – zajęcia   praktyczne        

 

ZSZ – klasa wielozawodowa

Cały cykl kształcenia

Przedmiot Tytuł   podręcznika Autorzy Wydawnictwo Numer   dopuszczenia
Podejmowanie i   prowadzenie działalności gospodarczej

Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej

Jacek Musiałkiewicz

Ekonomik 42/2014